Serviceline
Serviceline Industriële Sensoren
Serviceline Explosiebeveiliging

Remote I/O in fluïdisatiereactoren – Eenvoudige integratie van LB-systeem en ventieleiland in één enkele behuizing

Toepassing

Vlotlopende processen in fluïdisatiereactoren dankzij Remote I/O-systemen.
Vlotlopende processen in fluïdisatiereactoren dankzij Remote I/O-systemen.

Bij het moderniseren van een systeem, of zelfs bij het plannen van een nieuwe productieplant, spelen individuele factoren zoals beschikbare ruimte en de aansluiting op het procesbesturingssysteem een doorslaggevende rol in het kiezen van de te gebruiken technologie.

In dit voorbeeld werd een bestaande fluïdisatiereactor gemoderniseerd. Deze systemen worden voornamelijk gebruikt in explosiegevaarlijke omgevingen binnen de farmaceutische industrie en de voedingsindustrie.

Tot nu toe werden temperatuursensoren en andere 4-20 mA transmitters gekoppeld via interfacetechnologie, die in de schakelkast is ondergebracht. Daarnaast is er ook een ventieleiland dat in een afzonderlijke behuizing is ondergebracht en PROFIBUS gebruikt.

 


Doel

Ten gevolge van wijzigingen in vereisten en standaardprocedures moeten de ventieleilanden in deze fluïdisatiereactor nu in een schakelkastbehuizing met verhoogde veiligheid, conform beschermingsgraad IP54, worden ondergebracht. Tegelijkertijd moet de in het ventieleiland geïntegreerde PROFIBUS-verbindingin gebruik blijven.


Oplossing

Het LB-systeem van Pepperl+Fuchs is ideaal voor de gespecificeerde vereisten en vervangt de interfacetechnologie. Remote I/O-systemen zijn eveneens via PROFIBUS met het procesbesturingssysteem verbonden. De interface is een PROFIBUS-gateway. Om alle componenten in één enkele behuizing te integreren, heeft Pepperl+Fuchs een behuizing met verhoogde veiligheid gecreëerd waarin zowel het ventieleiland als het Remote I/O-systeem kunnen worden ondergebracht. De I/O-modules van het LB-systeem zijn componenten die signalen modificeren. Zij vormen veldsignalen van de explosiegevaarlijke omgeving om naar datasignalen voor procesbesturingssystemen of voor controllers in veilige omgevingen. Installatie is eenvoudig: modules, samen met communicatie gateway en voedingen, worden eenvoudigweg op de backplane geklikt.Pepperl+Fuchs' LB-systeem maakt een snelle en eenvoudige integratie in de bestaande plantinfrastructuur mogelijk.

Voordelen

Het LB-systeem van Pepperl+Fuchs vergt veel minder bedrading in vergelijking met een conventionele, afzonderlijke bedrading, minder manuren en spaart aanzienlijk aan kosten. Het is het meest compacte systeem op het gebied van procesautomatisering, zowel wat kastdiepte als andere afmetingen betreft. Dit betekent dat het in een zeer kleine behuizing kan worden ingebouwd. Modules voor explosiegevaarlijke en standaard industriële omgevingen kunnen direct naast elkaar worden geïnstalleerd, wat een maximale benutting van de ruimte in de besturingskast garandeert. Het uitgebreide assortiment analoge en binaire I/O-modules laat toe alle bestaande veldapparaten aan te sluiten. Gezien het LB-systeem over een PROFIBUS-verbinding beschikt, kan het snel en eenvoudig in de bestaande plantinfrastructuur worden geïntegreerd. Er is slechts één enkele PROFIBUS-kabel vereist om signalen van het Remote I/O-systeem naar het procesbesturingssysteem door te sturen. De snelle en eenvoudige aansluiting via PROFIBUS beperkt bijkomende kosten.


Uw voordelen

  • Allesomvattende oplossing: alle componenten ondergebracht in één gecertificeerde Ex e-behuizing
  • Besparing van talrijke manuren bij installatie van Remote I/O-systeem in vergelijking met individuele bedrading
  • Compacte afmetingen; vooral beperkte diepte
  • Modules voor explosiegevaarlijke en standaard industriële omgevingen kunnen direct naast elkaar worden geïnstalleerd
  • Universele modules: aansluiting van alle bestaande veldapparatuur

e-news

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneer je

Lees de meest recente editie van e-news: