Serviceline
Serviceline Industriële Sensoren
Serviceline Explosiebeveiliging

HERSENKRAKER. Weet u het antwoord?

Gooit de wind roet in het eten?

Riddle: aircrafts

Een piloot staat naast twee vliegtuigen (rood en geel) en wil erachter komen welk toestel het snelste is. Hij vliegt het rode toestel tot aan het vooraf bepaald punt 30km verderop en terug bij absolute windstilte.  Hij berekent de gemiddelde snelheid aan de hand van zijn vluchtduur.

Daarna legt hij hetzelfde parcours af met het gele vliegtuigje, maar net voor hij vertrekt steekt er wind op.  In de heenvlucht heeft hij de wind in de rug en op de terugweg tegenwind.

Vraag: Is deze test juist verlopen zodat de piloot kan berekenen welk van de twee toestellen het snelst is ?

Antwoord

Onze piloot zal de test moeten overdoen, want de veranderlijke windcondities hebben de test beinvloed !

Misschien denkt u dat de rugwind tijdens de heenvlucht en de tegenwind op de terugvlucht elkaar opheffen, maar niets is minder waar.

De verklaring:

Neem aan dat zowel het vliegtuig als de wind 125 km/u halen. In dit geval zal de piloot zijn bestemming twee maal zo snel bereiken, maar zal hij nooit kunnen terugkeren naar de luchthaven (door de tegenwind blijft hij ter plaatse zweven).

Bij windsnelheden lager dan125 km/u zal de piloot wel kunnen terugkeren maar zal daarbij door de tegenwind veel meer tijd nodig hebben dan hij uitspaarde door de rugwind.