Serviceline
Serviceline Industriële Sensoren
Serviceline Explosiebeveiliging

WirelessHART optimaliseert kolentransportsysteem


Kolentransportsystemen worden op efficiënte wijze gemonitord met ultrasone sensoren en WirelessHART-adaptors.

De toepassing

Horizontale transportbandsystemen worden ingezet om kool naar voorraadbunkers te transporteren. Een ultrasone niveaumeter op de draagconstructie van de transportband geeft aan waar voldoende plaats overblijft om de bruinkool te lossen. De sensordata worden via een bedrade oplossing doorgestuurd—via een losse kabel.


Het doel

Om installatie te vereenvoudigen worden losse kabels geëlimineerd in het ontwerp van nieuwe transportbandsystemen. Om de veiligheid van het mobiele transportbandsysteem te garanderen, moet ook worden voldaan aan de gebruiksvereisten die gelden in stof-Ex omgevingen.


De oplossing

Een WirelessHART-adaptor op batterijen biedt maximale flexibiliteit.
Een WirelessHART-adaptor op batterijen biedt maximale flexibiliteit.

Een WirelessHART-adaptor wordt aangesloten op de ultrasone niveaumeter waar hij de data via HART leest en via een gateway doorstuurt naar het besturingssysteem. De WirelessHART-adaptor werkt op batterijen. Hij voorziet zichzelf en de aangesloten sensor van stroom en zorgt zo voor maximale flexibiliteit.

Afstanden tussen de Ex-gecertificeerde adaptor en de centraal geïnstalleerde gateway kunnen tot 250 m bedragen. Als grotere afstanden tot de gateway moeten worden overbrugd, kunnen bijkomende adaptors worden geïnstalleerd om het signaal te ontvangen en door te sturen.


De voordelen

Een stand-alone, draadloze oplossing is de beste manier om signalen voor continue in beweging zijnde transportsystemen te versturen. Zo worden losse, individuele kabels geëlimineerd en installatiekosten en andere, aanverwante kosten vermeden. De batterijen van de adaptor kunnen jarenlang meegaan en zijn snel en eenvoudig te vervangen. Een klein WirelessHART-netwerk laat toe het voortdurend wisselende kolenniveau en de mobiliteit van de transportbanden op optimale wijze te monitoren. Naast pure procesgegevens levert WirelessHART ook waardevolle diagnostische informatie, waardoor gebruikers storingen in een mum van tijd kunnen detecteren en verhelpen. Dit verhoogt de betrouwbaarheid van transportbandsystemen.


Voordelen

  • Snelle en eenvoudige aansluiting van de WirelessHART-adaptor op sensoren
  • Adaptor leest data van de aangesloten ultrasone niveaumeter via HART en stuurt waardevolle diagnostische informatie door
  • Stof-Ex-certifiëring voor kolentransportsystemen
  • Indrukwekkende levensduur van batterijen