Serviceline
Serviceline Industriële Sensoren
Serviceline Explosiebeveiliging

Purge- en overdrukoplossingen voor Zone 1/21 ATEX- en IECEx-toepassingen—de 6500-serie legt de lat hoger

2016-02-23

Purge and Pressurization series 6500
De purge- en overdrukoplossing van de 6500-serie bestaat uit een innovatieve besturingseenheid en ontluchtingsklep.

Pepperl+Fuchs stelt de nieuwe 6500-serie BEBCO EPS purge- en overdruksystemen voor. Deze volledig automatische en speciaal voor Zone 1/21 ontworpen oplossing voorziet gebruikers van een ultramoderne, doch ongecompliceerde aanpak voor het beschermen van elektrische circuits in explosiegevaarlijke zones met behulp van de flexibele Ex p-beschermingswijze.


Vooruitstrevende features voor een foutloze controle

De 6500-serie purge- en overdrukoplossingen omvat een besturingseenheid en een ontluchtingsklep. De gestroomlijnde, roestvrijstalen (316L) behuizing is verkrijgbaar voor interne en externe montage. Dit modulair design zorgt voor een eenvoudige integratie en set-up in tal van toepassingen en behuizingen. Dankzij een intrinsiekveilige gebruikersinterface hebben gebruikers het volledig beheer over hun purge- en drukregelingstoepassing. Een uitgebreide keuze aan programmeerbare configuraties omvat een onmiddellijke afsluiting naar de behuizing bij drukverlies en bypass-opties om onderhoud en configuratie te vereenvoudigen.

Naast het universeel inzetbare ontwerp biedt de 6500-serie gebruikers een volledig automatische oplossing voor het continu controleren en regelen van de behuizing waarin zich elektrische componenten bevinden. Om onnodige alarmsignalen en stilstand voor onderhoud te vermijden, voorziet de 6500-serie in een automatische compensatie van drukverliezen door de interne druk van de behuizing continu te meten en de luchtdoorstroming te regelen om drukverschillen boven of onder een geprogrammeerd niveau op te vangen.

Bovendien beschikt de 6500-serie ook over een automatische temperatuurcontrole en -regeling via een standaard 2-draads PT100 RTD. Aan de hand van vooraf ingestelde grenswaarden kan de 6500-serie de temperatuur in de behuizing controleren en de luchtstroom regelen, een alarm instellen of automatisch een externe koel- of verwarmingseenheid inschakelen om het correcte temperatuurbereik aan te houden. Hierdoor kunnen gebruikers niet enkel vertrouwen op een veilige werking, maar ook op een verlengde levensduur van de elektrische componenten in de behuizing.


Toonaangevende verbindingstechniek


Een gratis app voor smartphones of tablets zorgt voor een snelle Bluetooth-verbinding met de besturingseenheid van het 6500-systeem.

In de veeleisende, explosiegevaarlijke procesomgevingen van vandaag is realtime beheer over je procestoepassingen van essentieel belang. Daarom hebben we de lat hoger gelegd wat betreft de continue controle en het beheer van overdrukbehuizingen. De 6500-serie biedt een besturingseenheid met toonaangevende verbinding en communicatie via HART en Bluetooth. Daarnaast geeft het ventiel van de 6500 als bijkomende controle ook ononderbroken meetresultaten weer van zowel druk als flow.

De besturingseenheid van de nieuwe 6500-serie purge- en overdruksystemen is als standaard voorzien van:

  • RS-485 communicatiepoort met HART-protocol—ontworpen voor verschillende besturingsfuncties en diagnostische taken rechtstreeks op een AMS- of PLC-systeem.
  • Bluetooth-capaciteit—stelt gebruikers in staat meerdere 6500-systemen te verbinden en te controleren zonder ze fysiek te linken en laat toe vooraf geprogrammeerde instellingen naar nieuwe of bestaande eenheden te uploaden.

Daarnaast biedt Pepperl+Fuchs een gratis app voor smartphones of tablets die (via een beveiligde verbinding) voor een snelle Bluetooth-verbinding met de besturingseenheid zorgt. Beschikbaar voor Android- en iOS-apparaten biedt deze app de mogelijkheid om meerdere besturingseenheden vanop afstand te controleren en configureren. De app doet ook dienst als trainingsmiddel, door gebruikers toegang te verlenen tot de interface van de 6500-serie en om zo de verschillende instellingen en features van het systeem vóór de eigenlijke configuratie of onderhoud te leren kennen.


Technologisch ontwikkelde purge- en overdrukcomponenten voor veeleisende automatiseringstoepassingen

Pepperl+Fuchs biedt volledige, gecertificeerde Ex p-oplossingen.
Pepperl+Fuchs biedt volledige, gecertificeerde Ex p-oplossingen.

Naast de besturingseenheid kan de 6500-serie worden gecombineerd met een brede waaier van componenten om een groot aantal van de huidige, veeleisende toepassingen voor elektrische apparaten in explosiegevaarlijke omgevingen het hoofd te bieden. Deze componenten, zoals het 6500-serie EPV-digitaalventiel, laten verschillende debieten toe (laag, hoog en continue doorstroming) om een beproefde oplossing te bieden voor meerdere toepassingen en behuizingsgroottes.

Eén belangrijke toepassing die de 6500-serie bij de hoorns vat, is die van de gasanalysatoren. Moderne, hoogtechnologische gasanalysatoren zijn een essentiële component geworden voor de controle en meting van gasrestanten in de petrochemische en LNG-procesfasen. Met een continue doorstroming van gevaarlijk gas door de elektrische meettoestellen worden gebruikers geconfronteerd met de moeilijkheid om een veilige en betrouwbare explosiebeveiligingswijze te vinden om deze analysatoren te huizen. Met behulp van zijn intrinsiekveilig proportioneelventiel en digitaalventiel creëert de 6500 een ononderbroken luchtcirculatie rond de ingebouwde gasanalysator en zorgt hij voor een veilige verdunning van de gevaarlijke gassen rondom de ingebouwde elektrische componenten. Dit vertegenwoordigt op zijn beurt een eenvoudige en kostenefficiënte oplossing voor de fabrikanten van gasanalysatoren.


Voordelen

  • Nieuwe Zone 1/21 ATEX- en IECEx-purge- en drukregelingsoplossing met SIL2-classificatie
  • Volledig automatische oplossing voor de controle en regeling van de behuizingstemperatuur en -druk
  • Toonaangevende verbindingstechniek met HART- en Bluetooth-verbinding rechtstreeks naar de besturingseenheid
  • Flexibel ventielontwerp en componenten voor toepassingen die een continue flow/verdunning vereisen