Serviceline
Serviceline Industriële Sensoren
Serviceline Explosiebeveiliging

Ultrasone sensoren regelen houttoevoer in warmtekrachtcentrales

Hout kan voor een behaaglijke warmte zorgen—en niet alleen in je openhaard thuis. Warmtekrachtcentrales aangedreven door houtresten genereren elektriciteit en warmte voor het omliggende industriegebied. Ultrasone sensoren zorgen ervoor dat het verbrandingsmateriaal zich steeds op de juiste plaats bevindt.Ultrasone sensoren worden gebruikt in warmtekrachtcentrales aangedreven door houtresten.

De toepassing

De F260 ultrasone sensor heeft een leesbereik van 10 meter.
De F260 ultrasone sensor heeft een leesbereik van 10 meter.

De houtresten worden per vrachtwagen geleverd en via een transportband naar de silo overgebracht, waar het materiaal wordt opgeslagen. Onderaan de silo bevinden zich schroeftransporteurs die het houtafval naar de nabijgelegen verbrandingsoven transporteren. Om een ononderbroken werking van de productiefaciliteit te garanderen, wordt het vulniveau van de silo continu gecontroleerd en wordt het vulproces automatisch gestuurd. Ultrasone afstandsmeting is de beste keuze voor dit proces omdat de sensorwerking niet beïnvloed wordt door ongunstige omstandigheden zoals houtstof.

De 6,5 m hoge silo beschikt over een rechthoekige basis. Om deze evenredig te vullen, scharniert de schroeftransporteur tussen drie verschillende posities. Tijdens het vullen wordt een aanzienlijke hoeveelheid stof gegenereerd. Het vocht in het hout verdampt en creëert een atmosfeer met een zeer hoge vochtigheidsgraad. De meeste oppervlakken in de silo zijn bedekt met kleverig, vochtig houtstof. De silo is voorzien van drie F260 ultrasone sensoren, die een meetbereik hebben van 10 m. Deze sensoren beslaan de volledige vuloppervlakte en zenden signalen uit voor de besturing van de transportband.


Het doel

Om een ononderbroken werking van de krachtcentrale te garanderen, moeten er steeds genoeg houtresten in de silo voorradig zijn. De houtresten moeten evenredig verdeeld zijn, zodat de schroeftransporteurs te allen tijde over genoeg materiaal beschikken om te transporteren. Het besturingssysteem zorgt ervoor dat verbrandingsmateriaal tijdig wordt geleverd en dat het evenredig is verdeeld.


De oplossing

Drie gesynchroniseerde ultrasone sensoren geven een volledig overzicht van het vulniveau in de silo. Meetparameters zoals de stralingshoek worden zodanig ingesteld dat de metingen niet worden beïnvloed door materiaalophopingen op de silowand. Via een nauwkeurige parametrering kan ook de invloed van andere storende factoren, zoals de draaiende transportschroeven of rondvliegende stukken hout, worden beperkt. De oplossing berekent het gemiddelde van tien meetwaarden om een vlotte, gelijkmatige output te garanderen.


1 Vrachtwagen
Het verbrandingsmateriaal wordt per vrachtwagen aangeleverd.

2 Transportband
Een transportband brengt het materiaal naar de silo.

3 Silo/sensoren
Drie sensoren beslaan de volledige vuloppervlakte en zenden signalen uit voor de besturing van de transportband.

4 Schroeftransporteurs
Onderaan de silo bevinden zich schroeftransporteurs die het houtafval naar de nabijgelegen verbrandingsoven transporteren.

5 Verbrandingsoven
Het houtafval wordt verbrand in de verbrandingsoven.


De voordelen

De ultrasone sensorwerking wordt niet beïnvloed door stofdeeltjes of het hoge vochtgehalte. Omdat de sensoren het vulniveau van bovenuit detecteren, kan zich geen grote hoeveelheid stof op het ultrasone omvormeroppervlak ophopen. Accumulaties van houtstof, die onvermijdelijk zijn in dergelijke toepassingen, beïnvloeden de metingen niet. De temperatuur en kleur van het materiaal hebben ook geen nadelig effect. Omdat de afstandsmeting contactloos gebeurt en de sensoren ongevoelig zijn voor externe omstandigheden vereisen zij geen onderhoud.


Voordelen

  • Betrouwbaar toezicht op vulniveau 
  • Gelijkmatige vulling
  • Eenvoudige aanpassing dankzij SONPROG-parametreringssoftware
  • Hoge werkingslimieten (10 m detectiebereik)
  • Onderhoudsvrije werking

Nu beschikbaar: Technology Guide Ultrasonic Sensors


e-news

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneer je

Lees de meest recente editie van e-news: