Serviceline
Serviceline Industriële Sensoren
Serviceline Explosiebeveiliging

Veilige en efficiënte AS-i-installatie bij verfproducent

De toepassing

F31-sensoren voor klepstandindicatie
F31-sensoren voor klepstandindicatie

JOTUN is een Noorse fabrikant van verven op water- en oliebasis voor binnenschilderwerk, houtbescherming, corrosiebescherming en marinetoepassingen. De verf wordt vervaardigd in een uitgebreide productiefaciliteit die bestaat uit verschillende opslagtankterminals in de open lucht en twee gebouwencomplexen, die elk drie verdiepingen beslaan. Om de verf te produceren moeten alle bedrijfselementen op een veilige en betrouwbare wijze met elkaar worden verbonden. De opslagtankterminals die het bedrijf bevoorraden zijn via AS-interface met het besturingssysteem verbonden. Een groot aantal kleppen – in explosiegevaarlijke gebieden – maken deel uit van het verfproductieproces. Talrijke F31-inductieve sensoren geven de klepstanden door via AS-interface. Zowel het mengen van de verven op oliebasis, als het vullen van de potten met verf, vindt plaats in explosiegevaarlijke omgevingen die voorzien zijn van AS-i G5 Ex-modules.


Het doel


De fabriek moest voldoen aan de meest recente voorschriften van de machinerichtlijn. Als onderdeel van dit proces moesten de nieuwe machine- en plantelementen worden gekoppeld op intelligente en betrouwbare wijze – een groot deel van de bestaande machines zou ook in dit concept moeten worden opgenomen. De lopende productie mocht zo min mogelijk worden beïnvloed.


De oplossing

Explosiegevaarlijke omgevingen voorzien van AS-i G5 Ex-modules
Explosiegevaarlijke omgevingen voorzien van AS-i G5 Ex-modules

De machineonderdelen werden snel en eenvoudig gekoppeld via AS-interface. Noodstoppen werden zodanig op alle bedrijfselementen geplaatst dat ze van bij het betreden van de productiehal duidelijk zichtbaar zijn. Via deze schakelaars kunnen de gedecentraliseerde, standalone machines met zelfstandige veiligheidsinstallaties zo nodig via de veilige AS-i uitgangsmodules worden uitgeschakeld.

De bedrijfselementen werden op veilige en betrouwbare wijze gekoppeld via een afzonderlijk Ethernet-netwerk waarvoor een interface op de AS-i K30 masters met veiligheidsmonitor ter beschikking staat. Hierdoor kunnen de opslagtankterminals en twee andere gebouwen, elk met drie verdiepingen, op betrouwbare wijze met elkaar worden verbonden. Een aantal SafeLink-gateways, opgesteld in een netwerk, werden voor dit doel gebruikt.


De voordelen

Met een eenvoudige bedrading, een topologieloze installatie, een intelligent systeemconcept dat een eenvoudige uitbreiding toelaat en de mogelijkheid om zowel veilige als onveilige signalen op één kabel te verzenden, is AS-interface van Pepperl+Fuchs de ideale oplossing voor deze toepassing. Deze oplossing maakt het makkelijk om bestaande veiligheidssystemen te integreren en betekent dat de faciliteit in een zeer korte tijdspanne kan worden omgebouwd.


De voornaamste voordelen in één oogopslag

  • Geen behoefte aan parallelle bedrading voor veilige koppeling
  • Gedecentraliseerde logische functie
  • Betrouwbare tweerichtingscommunicatie tussen de systeemcomponenten
  • Open systeemtopologie, eenvoudige systeemuitbreiding
  • Eenvoudige installatie dankzij Insulation Piercing Technology

e-news

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneer je

Lees de meest recente editie van e-news: