Serviceline
Serviceline Industriële Sensoren
Serviceline Explosiebeveiliging

Hulp bij het nakomen van Machinerichtlijn 2006/42/EG

2016-11-18

Nieuw: SISTEMA-bibliotheek voor AS-i producten nu beschikbaar

Functional safety of plants and machinery
De regels uiteengezet in IEC 61508 en EN ISO 13849

Machinerichtlijn 2006/42/EG maakt de beoordeling van besturingssystemen en toepassingen met een veiligheidsfunctie verplicht voor installatie- en machinebouwers. Vandaar dat de norm EN ISO 13849-1+2 is opgenomen in de Machinerichtlijn.

Fabrikanten van productiefaciliteiten zijn verplicht om het reële prestatieniveau („Performance Level”, PL) van alle in de plant gebruikte veiligheidsfuncties of componenten te berekenen om aan de vereisten van EN ISO 13849-1 te voldoen. Hierbij kan SISTEMA waardevolle hulp bieden.

SISTEMA is een softwaretool dat de parameters van alle in een toepassing of systeem gebruikte componenten tegen elkaar opweegt. Met dit als doel biedt Pepperl+Fuchs verschillende SISTEMA-bibliotheken aan voor haar standaard producten (NIEUW: SISTEMA-bibliotheek voor AS-i producten). Deze bibliotheken helpen bij het onderzoeken van veiligheidsparameters en vereenvoudigen de berekening van het prestatieniveau (PL).


Veiligheidswaarden voor standaard componenten

Als leverancier maakt Pepperl+Fuchs het makkelijk om toegang te verkrijgen tot de essentiële waarden van reeds in gebruik zijnde componenten. Dit helpt u bij het berekenen van veiligheidsbeoordelingen. 


Uw voordelen op een rijtje gezet

  • Bevestiging van het vereiste prestatieniveau („required Performance Level”, PLr) via beproefde SISTEMA-software
  • Eenvoudige integratie van gestandaardiseerde waarden in de berekening van veiligheidsfuncties, waardoor het eenvoudiger is de veilige werking van een machine of productieplant op kwantitatieve wijze te bewijzen.
  • Waarden zijn beschikbaar in verschillende formats
  • Implementatie van gelijkaardige toepassingen mogelijk in de vorm van gestandaardiseerde veiligheidsfuncties, zodat bestaande gegevens kunnen worden hergebruikt.

Overzicht van de waarden

  • MTTFd („Mean Time to Dangerous Failure”, gemiddelde tijd tot gevaarlijke uitval)
  • TM („Mission Time”, levensduur)
  • DC („Diagnostic Coverage”, diagnostische dekking)
  • L10h (Nominale levensduur, voor roterende encoders met betrekking tot de levensduur van kogellagers)

De waarden en berekeningsprocedures werden ontwikkeld door het Duitse Instituut voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk van de sociale ongevallenverzekering (BGIA).

Wanneer de waarden van alle gebruikte componenten gekend zijn, kan de installatie- of machinerisicobeoordeling worden uitgevoerd. Bij Pepperl+Fuchs heeft u makkelijk toegang tot de waarden van de meeste standaard sensoren.


Waar kan ik deze waarden vinden?

Raadpleeg het veiligheids- en productinformatieblad voor de essentiële waarden. Typ eenvoudig het modelnummer van het product in het zoekveld op onze website.

Als alternatief kunt u SISTEMA-bibliotheken met de voornaamste productwaarden downloaden.


Producten

De meeste veiligheidscomponenten uit ons gamma zijn beschikbaar in de databanken, die regelmatig worden geüpdatet. Zoekt u een product dat niet in de lijst is opgenomen, neem dan contact met ons op.