Serviceline
Serviceline Industriële Sensoren
Serviceline Explosiebeveiliging

Synchrone rolrotatie in drukpersen gegarandeerd dankzij magnetische encoders

Elke dag kopen en lezen miljoenen mensen ter wereld een krant. Om dit mogelijk te maken, moeten drukpersen onafgebroken op volle snelheid draaien. Het is dan ook belangrijk dat deze productie zo betrouwbaar en vlot mogelijk verloopt. Krachtige magnetische, roterende encoders ondersteunen dit hogesnelheidsproces.Krachtige magnetische, roterende encoders garanderen de probleemloze en betrouwbare werking van drukpersen.

De toepassing

Drukwerk vloeit door de offsetpers aan een snelheid van ongeveer 50 km/u. Aan deze snelheid moet de beweging van talrijke cilinders met absolute precisie worden gecoördineerd om te verzekeren dat het papier niet scheurt of kreukt en dat de informatie op de juiste plaats wordt gedrukt. De kleinste afwijking kan het hele proces in gevaar brengen.


Het doel

Drukpersen vallen onder de meeste ingewikkelde en dure machines ter wereld. Om de aankoopkosten van deze machines terug te verdienen, moeten de persen dan ook met zo weinig mogelijk onderbrekingen draaien. Onderhoudstijd dient zo kort mogelijk te worden gehouden. De rotatie van de cilinders in de persen wordt gecontroleerd door roterende encoders. Ondanks sterke trillingen en het alomaanwezige inktstof moeten deze roterende encoders te allen tijde zo nauwkeurig en betrouwbaar mogelijk functioneren.


De oplossing

ENA58IL-serie magnetische, roterende encoders
ENA58IL-serie magnetische, roterende encoders

De ENA58IL-serie van Pepperl+Fuchs is het eerste assortiment magnetische, roterende encoders dat aan de vereisten van hoogpresterende drukpersen voldoet. Dankzij hun weerstand tegen schokken en trillingen en hun bestendigheid tegen uitdagende omgevingen met stof en vuil zijn ze uiterst betrouwbaar. Het gebruik van een Wiegand-sensor laat een compacter design toe en elimineert de behoefte voor versnellingen.


De voordelen

Dankzij hun korte cyclustijd van minder dan 80 microseconden zijn de magnetische, roterende encoders van de ENA58IL-serie de perfecte oplossing voor hogesnelheidstoepassingen in drukpersen. Met een nauwkeurigheid van 0,1 graden en een 16-bitsresolutie bieden de magnetische, roterende encoders exacte positioneringsdata, wat ervoor zorgt dat de cilinders synchroon draaien. De sensoren genereren een inductiespanning bij elke omwenteling, wat stroom levert aan de elektronica. Dit elimineert de behoefte voor een ingebouwde batterij die op regelmatige tijdstippen moet worden heropgeladen. Door gebruik te maken van deze intrinsieke energie zijn de magnetische, roterende encoders in staat om zelfs bij stroomonderbrekingen data te leveren. Zo kan de drukpers onmiddellijk na de heropstarting in gang worden gezet, zonder nood aan herkalibrering. Interfaces voor SSI, EtherCAT en PROFINET zorgen bovendien voor een probleemloze communicatie.


De voornaamste voordelen in één oogopslag

  • Hoge mate van nauwkeurigheid en hoge resolutie voor synchrone cilinderbeweging
  • Uiterst robuust, slijtagebestendig en onderhoudsvrij
  • Geen stilstand veroorzaakt door sensoren
  • Zelfs bij stroomonderbrekingen exacte positioneringsdata, wat een onmiddellijke heropstarting mogelijk maakt
  • Brede waaier van interfaces (EtherCAT, PROFINET, SSI)