Serviceline
Serviceline Industriële Sensoren
Serviceline Explosiebeveiliging

Boomstamattractie veilig en efficiënt dankzij ultrasone sensoren

Tijdens een lange, hete zomer bieden pretparken met waterattracties zoals een boomstammenbaan een verfrissende en plezierige afkoelingsoptie voor bezoekers. Ultrasone sensoren zorgen ervoor dat zij zo veilig en efficiënt mogelijk werken.Ultrasonesensortechnologie van Pepperl+Fuchs garandeert betrouwbare zonebewaking op boomstamattracties.

De toepassing

Boomstamattracties zijn verdeeld in verschillende zones of stations. Om veiligheidsredenen kan elke zone slechts één boot tegelijk bevatten. Bovendien moet het parcours zo snel mogelijk vrij worden gemaakt voor de volgende boot. Bij modellen met geleiderails worden voornamelijk inductieve sensoren gebruikt. Bij boomstammenbanen hebben de bootjes aan beide kanten plaats nodig om te kunnen drijven. In deze toepassing biedt ultrasoontechnologie de ideale oplossing.


Het doel

De veiligheid van passagiers is de topprioriteit; het risico dat bootjes tegen elkaar botsen, moet worden vermeden. Tegelijkertijd moet het systeem garanderen dat de attractie zo vlot mogelijk verloopt om de wachttijd van de pretparkbezoekers te minimaliseren.


De oplossing

Er wordt een ultrasone sensor gemonteerd aan het einde van elke zone.
Er wordt een ultrasone sensor gemonteerd aan het einde van elke zone.

Om aan de veiligheidsvoorschriften van een boomstamattractie te voldoen, moet de gebruikte technologie betrouwbaar zijn. Aan het einde van elke zone wordt daarom een ultrasone sensor gemonteerd. Zodra een bootje de zone verlaat, wordt de volgende boot toegelaten. Als een zone bezet is, worden de volgende bootjes verhinderd de zone binnen te varen.

Ultrasone sensoren detecteren de bootjes ongeacht hun vorm, kleur of bezetting. De ultrasone sensoren zijn contactloos, zodat er geen slijtage aan bootjes of sensoren optreedt. In deze toepassing wordt een UC6000-30GM70S-2E2R2-V15 ultrasone sensor gebruikt om de bootjes te detecteren. Dit soort sensor is bestand tegen extreme omgevingsomstandigheden en levert op consistente wijze betrouwbare signalen.

Het schakelbereik van de sensor – het bereik tussen de minimum- en maximumafstand waarin het object wordt gedetecteerd – is erg eenvoudig en intuïtief aan te passen met behulp van twee potentiometers. Aanpassingen kunnen, op betrouwbare wijze en voor elke toepassing apart, tijdens het dagdagelijkse gebruik aan de sensor zelf worden uitgevoerd. Het meetbereik van de ultrasone sensor reikt tot 6 m.


Het voordeel

Ultrasoonmeting ondervindt geen nadelige hinder van weersveranderingen (hevige zon, mist, temperatuurschommelingen). Detectiefouten veroorzaakt door opspattend water kunnen worden vermeden door een correcte aanpassing van de meetparameters. Dit beperkt het risico op accidentele activering. De zwenkende kop van de sensor is heel gemakkelijk te monteren en op de bewegende bootjes uit te richten. De sensor vereist geen onderhoud gezien noch stof, noch waterdruppels zijn functionering hinderen.


De voornaamste voordelen in één oogopslag

  • Betrouwbare signalen onder alle omstandigheden
  • Eenvoudig te monteren en uit te richten
  • Eenvoudige, intuïtieve instellingen rechtstreeks op de sensor
  • Onderhoudsvrije werking
  • Veilige en efficiënte systeembewaking

Nu beschikbaar: Technology Guide Ultrasonic Sensors