Serviceline
Serviceline Industriële Sensoren
Serviceline Explosiebeveiliging

Zeven kabeltypes voor industriële toepassingen

Sensor cables
Mechanische en chemische eigenschappen van kabelmantels zijn van cruciaal belang voor een betrouwbare installatiewerking

Geen twee toepassingen zijn gelijk. Elke installatie heeft haar eigen eisenpakket. Wat alle installaties echter wel gemeen hebben, is dat de keuze van sensoren, actuators en besturingseenheden van cruciaal belang is voor een betrouwbare werking.

Andere belangrijke factoren voor het succes van eender welke industriële toepassing zijn de mechanische en chemische eigenschappen van de verbindingstechniek. Pepperl+Fuchs geeft u een uitgebreid overzicht van zeven van de meest gebruikte soorten industriële kabels.


In veel toepassingen hebben kabels te kampen met intense hitte en lasparels

1. PVC-kabels – solide en voordelig

Kabels met een PVC-mantel werden ontworpen voor gebruik in zones die onderhevig zijn aan gemiddelde mechanische belasting en zijn uitermate geschikt voor gebruik in de voedingsmiddelenindustrie. PVC-kabels beschikken over een gemiddelde mechanische sterkte en zijn goed bestand tegen verschillende chemische stoffen.

Typische toepassing: voedingsmiddelenindustrie


2. PUR-kabels – duurzaam en zeer flexibel

Kabels met een PUR-mantel worden gekenmerkt door hun langdurige flexibiliteit, die vereist is voor continu gebruik in werktuigmachines. Met hun hoge mechanische sterkte en uitstekende bestendigheid tegen chemische stoffen en olie blijven deze kabels de dagelijkse slijtage van de meeste industriële toepassingen makkelijk de baas.

Typische toepassingen: werktuigmachines, installatie-engineering, montagebanden, productielijnen


3. PUR U-kabels – zeer flexibel met UL-goedkeuring

Kabelrupsen, draai- en zwenktafels,... overal waar werkingsomstandigheden uiterst uitdagend zijn, komen deze zeer flexibele kabels met een PUR U-mantel tot hun recht. Naast hun zeer hoge mechanische sterkte en bestendigheid tegen olie zijn ze ook uitermate vuurvast.

Typische toepassingen: werktuigmachines, installatie-engineering, montagebanden, productielijnen


4. PUR A – bestand tegen lasvonken

PUR A-kabels zijn een alternatief voor kabels met bestraalde PUR-buitenmantels. Naast een indrukwekkende mechanische sterkte en bestendigheid tegen chemische stoffen en olie zijn deze kabels bovendien vlamvertragend en lasparelbestendig. Dit maakt hen uitermate geschikt voor gebruik in de automobielindustrie. Naast hun elasticiteit bieden deze kabels ook het voordeel dat ze makkelijker te recycleren zijn dan bestraalde kabelmantels.

Typische toepassing: automobielindustrie


5. POC-kabels – specifiek ontworpen voor lasapplicaties

Wanneer kabels in uw toepassing nu en dan worden blootgesteld aan lasvonken of gelokaliseerd zijn in de onmiddellijke omgeving van lasprocessen zijn kabels met een POC-buitenmantel de juiste keuze. Met hun extreem hoge mechanische sterkte, een uitstekende thermische weerstand bij een continue werkingstemperatuur van 150 °C en de capaciteit om zelfs tegen hete lasslakken bestand te zijn, kunnen deze kabels worden ingezet op plaatsen waar andere kabeltypes door de hitte zouden smelten.

Typische toepassingen: automobielindustrie, lasruimtes, staalindustrie


6. STOOW-kabels – ontworpen voor de Amerikaanse markt

Als PVC-materiaal bestemd voor zware toepassingen biedt STOOW geleiders met een grote diameter en een duurzame buitenmantel voor de automobielindustrie. De kabels combineren een bestendigheid tegen chemische stoffen en olie met een belasting tot 600 V en een beschikbaarheid met 7/8"-connectoren voor AC sensoraansluiting.

Typische toepassing: automobielindustrie


7. PUR OD-kabelbekleding – voor zeer uitdagende outdoortoepassingen

PUR OD-kabels zijn zeer robuust en kunnen worden gebruikt in een breed temperatuurbereik van -50 °C tot +105 °C. Ze zijn bestand tegen UV-stralen, zeewater, olie en diesel. Dankzij hun hoge mechanische sterkte en vuurvastheid zijn deze kabels met UL-goedkeuring geschikt voor bijna alle uitdagende outdoortoepassingen. Ze worden vooral gebruikt in mobile equipment.

Typische toepassingen: mobile equipment, outdoortoepassingen