Serviceline
Serviceline Industriële Sensoren
Serviceline Explosiebeveiliging

Safety Integrity Level (SIL): Functionele veiligheid voor al uw toepassingen

Wat is Safety Integrity Level (SIL)?


De vraag “Wat is SIL?” is gemakkelijk te beantwoorden: Safety Integrity Level of het acroniem "SIL" verwijst naar een meeteenheid voor het kwantificeren van de risicobeperking. Net zoals windkracht kan worden gekwantificeerd aan de hand van de schaal van “Beaufort” kan ook risicobeperking worden gekwantificeerd door middel van het Safety Integrity Level- of SIL-concept.


Basiskennis van Safety Integrity Level (SIL)

Technische installaties kunnen een zodanig groot veiligheidsrisico vertegenwoordigen dat werknemers er niet aan zouden moeten worden blootgesteld. In dergelijke gevallen moeten de relevante risico's worden geminimaliseerd om een veilige werking te garanderen. Om aan deze vereiste te voldoen, is het nodig om de risicobeperking te kunnen kwantificeren (en meten). Hiervoor kan men de SIL-classificatie gebruiken, waarbij enkel hele waarden worden uitgedrukt op een schaal van 1 tot 4.

Wanneer de risicobeperkende maatregelen eenmaal zijn geïmplementeerd, moet worden bewezen dat de gerealiseerde risicoreductie overeenkomt met de minimaal vereiste parameters (met andere woorden, de vereiste SIL-classificatie). Deze aanpak leidt tot de onderstaande procedure:


Meer advies over uw SIL-berekeningen en praktijktoepassingen


Hulpmiddelen, links en literatuur


e-news

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneer je

Lees de meest recente editie van e-news: