Serviceline
Serviceline Industriële Sensoren
Serviceline Explosiebeveiliging

Flessentelling op bottellijnen met behulp van ultrasone sensoren

Ultrasone sensoren verzekeren een betrouwbare materiaalstroom

Cilindrische, ultrasone zender-ontvangersystemen zijn uitermate geschikt voor het tellen van flessen
Cilindrische, ultrasone zender-ontvangersystemen zijn uitermate geschikt voor het tellen van flessen

Snelheid en hygiëne zijn doorslaggevende factoren in de voedings- en drankenindustrie. Korte cyclustijden en een minimale machine- en installatiestilstand zijn van essentieel belang. Vereisten op het vlak van hygiëne mogen ook niet worden verwaarloosd. Strenge regels en certificaten zijn nodig om hoogwaardige eindproducten te verkrijgen

Op bottellijnen moeten inkomende en uitgaande flessen continu worden geteld, ongeacht het materiaal waaruit ze vervaardigd zijn of het type vloeistof waarmee ze gevuld worden. Aan het einde van PET-blaasmachines en flessenwasmachines worden individuele flessen gescand en geteld om een vlotte materiaaldoorstroming te garanderen.


Cilindrische, ultrasone sensoren met een hoge chemische bestendigheid

De verwerking van individuele flessen op een transportband verloopt normaal te snel voor ult-rasone sensoren. De flessen gaan te snel aan de sensor voorbij en de ruimte tussen twee opeenvolgende flessen is vaak te klein. Om die reden zijn cilindrische, ultrasone zender-ontvangers juist geschikt voor het tellen van flessen.

Het gebruik van stoom en chemicaliën bij het schoonmaken in deze toepassingen betekent dat de cilindrische, ultrasone zender-ontvanger over een hoge chemische bestendigheid moeten beschikken. De IP-beschermingsklasse moet minimaal IP68/69K zijn. De UBEC300-18GM40-... serie spatbestendige sensoren voldoet aan deze eisen.
 
In die delen van de machines die niet door de schoonmaakcycli worden beïnvloed, kunnen stan-daard cilindrische, ultrasone sensoren zoals die van de UBE1000-18GM40-... serie worden ge-bruikt. Doordat de ultrasone sensoren van Pepperl+Fuchs de moeilijkste materialen kunnen herkennen, kunnen ook flessen van transparant glas of plastic op betrouwbare wijze worden ge-detecteerd.

Het detecteren en tellen van flessen op verschillende plaatsen in de machine garandeert een continuecontrole van de materiaalstroom. De in- en uitgang van flessen in en uit de vulmachines wordt geoptimaliseerd en ontbrekende flessen in de stroom worden op betrouwbare wijze gede-tecteerd. Ook op plaatsen waar veel stoom wordt gegenereerd, kan een betrouwbare detectie van flessen worden verzekerd dankzij het gebruik van cilindrische, ultrasone zender-ontvangers.Het detecteren en tellen van flessen op verschillende plaatsen in de machine garandeert een continue controle van de materiaalstroom

De voordelen op een rij

  • Ononderbroken controle van de materiaalstroom
  • Optimalisatie van cyclustijden
  • Detectie van zelfs de moeilijkste materialen zoals flessen in transparant glas of plastic
  • Ideaal voor toepassingen met een hoge snelheid

Nu beschikbaar: Technology Guide Ultrasonic Sensors