Serviceline Industriële Sensoren
Serviceline Explosiebeveiliging

Safety Integrity Level (SIL): Wat echt telt op het vlak van beoordelingen, certificaten en handleidingen

2013-09-09

The basis for the Safety Integrity Level (SIL) classification is the international standard IEC/EN 61508
De internationale norm IEC/EN 61508 geldt als basis voor de SIL-classificatie

Beoordelingen, certificaten, handleidingen: bij het plannen van veiligheidsvoorzieningen wordt men vaak geconfronteerd met een hoop uiteenlopende documenten die door de verschillende producenten van oplossingen en componenten ter beschikking worden gesteld en ziet men door de bomen het bos niet meer. Wat zijn echter de fundamentele vereisten die relevant zijn voor uw specifieke lusberekening? De internationale industrienorm levert het antwoord op deze vraag.

De basis voor de Safety Integrity Level of SIL-classificatie wordt gevormd door de internationale norm IEC/EN 61508. Wanneer een product in lussen met een SIL-niveau wordt gebruikt, vereist de norm dat bepaalde basisvereisten worden vervuld. Om te verzekeren dat de respectievelijke producten voldoen aan een bepaalde kwaliteitsstandaard geschikt voor gebruik binnen een SIL-lus, moeten de relevante processen worden vastgelegd binnen het productiebedrijf.

Dit gebeurt in het algemeen door een beoordeling van het product en de processen, maar niet door enkel een certificaat voor een specifiek product te creëren. “Certificatie” is de formele bevestiging van een beoordeling. Een dergelijk certificaat is echter niet meer betrouwbaar dan de beoordeling zelf en biedt bovendien geen enkele bijkomende informatie. Certificatie is daarenboven niet verplicht volgens de IEC/EN 61508-normering.

Andere belangrijke aspecten:

  • Een beoordeling kan ofwel door het productiebedrijf zelf worden uitgevoerd, ofwel door een derde partij. Hou er rekening mee dat een beoordeling door een externe organisatie de klant de zekerheid biedt van een onafhankelijke en betrouwbare beoordeling.
  • Verscheidene externe organisaties bieden gedetailleerde beoordelingen van uitstekende kwaliteit. Pepperl+Fuchs werkt samen met exida, TÜV Nord, TÜV Süd, TÜV Rheinland en UL. Door met verschillende organisaties samen te werken, garanderen we onze absolute onafhankelijkheid van één specifieke externe organisatie.

Een functioneel veiligheidsmanagementsysteem is van het allergrootste belang

Functional Safety Management (FSM) verwijst naar het geheel van methodes die systematische fouten helpen vermijden bij het ontwerpen van producten. De doelstellingen omvatten o.a. aspecten van FSM-planning, veiligheidsvereistenmanagement en hardware-architectuurdesign, alsook veranderingsmanagement.

Het functioneel veiligheidsmanagementsysteem van Pepperl+Fuchs werd positief beoordeeld. exida certificeerde dat aan alle relevante vereisten van de IEC-normering 61508:2010 (SIL 3-capaciteit) werd voldaan. Het merendeel van de berekeningen wordt door exida uitgevoerd, wat meer overtuigend is voor klanten dan het uitvoeren van hun eigen berekeningen.


Veiligheidshandleidingen zijn nuttig voor uw dagelijkse routine

Om een veiligheidslus met SIL-classificatie te implementeren, moeten alle delen van de lus in overweging worden genomen. Dit vereist meer dan een SIL-classificatie van een product. Een veiligheidshandleiding is onmisbaar. Deze bevat planningsinformatie zoals details betreffende de veiligheidsfunctie en karakteristieke veiligheidswaarden, alsook veiligheidsadvies en bewijstestprocedures. Veiligheidshandleidingen zijn beschikbaar voor vrijwel alle Pepperl+Fuchs producten met SIL-classificatie.