Serviceline
Serviceline Industriële Sensoren
Serviceline Explosiebeveiliging

Intelligente voorraadtoevoer bij kanban-systemen dankzij RFID

De bevoorrading van complexe montagesystemen kan eenvoudig worden geautomatiseerd met behulp van een industriële RFID-oplossing

De F61 RFID-schrijf-/leeskop werd speciaal ontwikkeld voor toepassingen op het vlak van material handling. Dankzij zijn dunne behuizing is de F61 uitermate geschikt om op de kanban-rekken te worden gemonteerd.
De F61 RFID-schrijf-/leeskop werd speciaal ontwikkeld voor toepassingen op het vlak van material handling. Dankzij zijn dunne behuizing is de F61 uitermate geschikt om op de kanban-rekken te worden gemonteerd.

Toepassing
Het moderne “push”-productie concept met een kanban-systeem vereenvoudigt de bepaling van de te verwachten vraag gezien alle benodigde onderdelen automatisch worden aangevuld. Er worden kleine en flexibele montage-eenheden gevormd. In combinatie met de gepaste montage-instructies worden op die manier producten van de hoogste kwaliteit geproduceerd zonder enige bijkomende materiaalplanning.

Doel
Het op de meest efficiënte wijze vervaardigen van producten die bestaan uit verschillende onderdelen en componenten die in een groot aantal productvarianten kunnen worden samengevoegd.

Vereisten
Bakken met onderdelen worden automatisch en op consequente wijze geïdentificeerd met behulp van RFID-tags. Deze identificatie moet ook mogelijk zijn in situaties waar metalen componenten worden verwerkt. De vereiste herbevoorrading moet automatisch worden gedetecteerd. Alle montagelocaties zijn via Ethernet met het lijnbeheersysteem verbonden.

Klantvoordeel
De vereiste onderdelen zijn altijd ter plekke beschikbaar; manuele bestelprocessen zijn niet langer nodig. De link tussen bakken en onderdelen verloopt automatisch en foutloos.De herbevoorrading wordt automatisch op gang gebracht wanneer de lege bak van het rek wordt genomen. Productieprocessen stroomopwaarts worden 'just-in-time' geactiveerd.

Het proces in een notendop

Kleine onderdelen worden in bakken voorzien van een RFID-tag geplaatst en tijdelijk op rekken met geïntegreerde RFID-leespunten opgeslagen. De RFID-tag wordt gebruikt om gelijk welk onderdeel op het rek snel en foutloos te kunnen "lokaliseren". De verwijdering van een lege bak creëert een automatisch herbevoorradingsignaal.

De lege bakken worden steeds opnieuw in het gesloten kringloopproces van herbevoorrading opgenomen. Doordat de bakken aan de hand van hun RFID-tags worden geïdentificeerd, is het hervullingsproces uiterst betrouwbaar en worden steeds de juiste onderdelen aan de productielijn geleverd. Doordat de herbevoorrading automatisch op gang wordt gebracht wanneer een lege bak van het rek wordt verwijderd, worden de productieprocessen stroomopwaarts 'just-in-time' geactiveerd.

Processen die vroeger berustten op geschreven bestelbonnen en visuele inspecties verlopen nu volledig automatisch en foutloos dankzij RFID.Bakken met onderdelen worden automatisch en op betrouwbare wijze geïdentificeerd aan de hand van RFID-tags.

De voordelen in één oogopslag

  • De dunne RFID-schrijf-/leeskop kan gemakkelijk op kanban-rekken worden gemonteerd
  • Een betrouwbare materiaalbeschikbaarheid op de herbevoorradingslocaties vermindert het risico op kostelijke productieonderbrekingen
  • Just-in-time vrijgave van bestellingen optimaliseert beschikbaar voorraadniveau