Serviceline
Serviceline Industriële Sensoren
Serviceline Explosiebeveiliging

De planten van Anthura gedijen dankzij de RFID van Pepperl+Fuchs [Reference]


Anthura’s indrukwekkend en uitgebreid broeikassencomplex in Bleiswijk

Projectdetails

Klant | Anthura

Project | Identificatiesysteem voor broeikassencomplex

Locatie | Bleiswijk, Nederland


Projectrapport

De klant

Anthura B.V. in Bleiswijk (Nederland) is een internationale organisatie die gespecialiseerd is in het veredelen en kweken van Anthurium en orchideeën voor zowel pot- als snijcultuur. Door specialisatie en innovatie heeft Anthura zich ontwikkeld tot één van de belangrijkste leveranciers van jonge Anthurium en Phalaenopsis planten voor telers in meer dan 90 landen.

De productie - die vroeger over drie verschillende locaties verspreid was - werd in 2009 gecentraliseerd om de onderneming in staat te stellen ook op lange termijn op duurzame en efficiënte wijze te blijven produceren. De nieuwe centrale productielocatie in Bleiswijk is een hypermodern complex met zes broeikassen. Het indrukwekkende, door een architect ontworpen complex maakt gebruik van de allernieuwste, innovatieve technologieën.Een blik op de enorme kwekerij in het broeikassencomplex

De vereisten

Eén voorbeeld hiervan is het geautomatiseerd containersysteem (dat 8.000 aluminium containers verplaatst, elk met een afmeting van 7,20 m x 1,65 m, en) dat over de volledige 12 ha van dit moderne broeikassencomplex wordt ingezet. Elke container, waarin honderden jonge planten worden gekweekt, kan met dit transportsysteem volledig automatisch binnen het complex worden verplaatst.

Om ervoor te zorgen dat al deze verplaatsingen vlot verlopen, opteerde Anthura opnieuw voor een identificatiesysteem van Pepperl+Fuchs, die reeds in 2000 een hoogwaardige identificatie-oplossing leverden.


De inductieve leeskop van het RFID systeem aan de onderkant van het transportsysteem
De inductieve leeskop van het RFID systeem aan de onderkant van het transportsysteem

De oplossing

Elke container is aan de onderkant voorzien van een plastic codedrager. De unieke code van elke container wordt op een aantal strategische kruispunten in het systeem van op afstand door een inductieve leeskop geregistreerd. In de software kan men vervolgens allerhande nuttige informatie aan deze unieke code (die van op afstand door de leeskop wordt vergaard) linken. Deze informatie - zoals product, producttype en aantal planten in de container - wordt in een centrale databank geüpdatet. Het systeem weet ook op elk moment precies waar elke container in het broeikassencomplex is. Het identificatiesysteem bestaat uit slechts twee componenten, wat één van de sterke punten van het systeem onderlijnt: hoe minder componenten, hoe minder kans op fouten.

Patrick Romeijn, productiemanager bij Anthura merkt op:

Het is belangrijk voor ons om op elk moment te weten waar in de broeikas een container zich precies bevindt, zodat we weten waar een specifieke voorraad is wanneer we die nodig hebben. Zodra de nodige voorraad gelokaliseerd is, kan deze op uiterst efficiënte wijze met een minimum aantal bewegingen worden afgeleid en verplaatst. In het licht van onze voorgaande ervaring met de identificatiesystemen van Pepperl+Fuchs besloten we opnieuw te opteren voor het “Ident I system P” identificatiesysteem omwille van zijn uitstekende betrouwbaarheid, robuustheid en eenvoudige werking. In dit systeem vindt de communicatie met het overkoepelende controle- en informatiesysteem plaats door middel van een RS485 interface. Het identificatiesysteem van Pepperl+Fuchs voorziet ons al vele jaren van een betrouwbare, foutloze service op het vlak van containerpositionering.

Beschikbare accessoires

Naast de hierboven vermelde producten biedt Pepperl+Fuchs ook een uitgebreid en uniek gamma leeskoppen, alsook code- en gegevensdragers. Zo werd onlangs bijvoorbeeld een RFID leeskop ontwikkeld die – dankzij zijn compacte afmetingen van 540 x 50 x 15 mm (l x b x h) – perfect tussen de rollers van het transportsysteem past. Het gaat hier om een LF systeem, wat betekent dat het ook functioneert wanneer het op of tussen metalen componenten wordt gemonteerd. In dit geval is de leeskop gelinkt aan een IDENTControl systeem, waaraan verschillende leeskoppen kunnen worden verbonden. Dit systeem kan met behulp van alle soorten universele veldbussen met het controlesysteem worden verbonden. De leeskop heeft een homogeen leesbereik over zijn volledige lengte dat een constante leesafstand van 65 mm biedt.

Dit symboliseert opnieuw een belangrijke innovatie van Pepperl+Fuchs op het vlak van RFID voor transport- en materiaalbehandelingspocessen waar betrouwbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en continuïteit van het allerhoogste belang zijn.