Serviceline Industriële Sensoren
Serviceline Explosiebeveiliging

Identificatie en aansturing van werkstukdragers

Dynamische informatievergaring en traceerbaarheid met RFID

De toepassing

In tal van productieprocessen worden onderdelen met behulp van ‘skids’ of werkstukdragers verplaatst. Deze goederendragers houden de werkstukken vast tijdens transport, productie en inspectie. Vaak worden goederendragers aan dezelfde werkstukken toegewezen. Het is daarom mogelijk om de dragers te gebruiken om de onderdelen te identificeren en zo de processtappen te traceren. De meeste werkstukdragers zijn vervaardigd uit metaal.


Het doel

De werkstukken zouden automatisch en foutloos moeten kunnen worden geïdentificeerd via de werkstukdragers. Identificatie zou op verschillende plaatsen in de fabriek moeten plaatsvinden om een lokale aansturing van de procesvolgorde te bewerkstelligen. Individuele productiefasen moeten individueel op elkaar worden afgestemd. Tezelfdertijd is het de bedoeling om volledige traceerbaarheid van de individuele fasen te garanderen. De sensortechnologie moet robuust, compact en geschikt zijn voor een metalen omgeving. 


De oplossing

De werkstukdrager wordt op een geschikte plaats voorzien van een RFID-tag, bijvoorbeeld op de onderzijde van de werkstukdrager zelf. RFID-lees-/schrijfkoppen worden bevestigd op de relevante procesposten, zoals bijv. tussen de rollen van de transportband. Compacte componenten laten een installatie in krappe ruimtes toe. Het RFID-systeem garandeert een veilige detectie en allocatie van de werkstukdrager. Gezien de RFID-tag kan worden beschreven, kunnen op elke post gegevens worden toegevoegd met betrekking tot de uitgevoerde werkzaamheden. Deze informatie kan worden gebruikt om routewijzigingen of specifieke productieprocessen in gang te zetten. De tags kunnen ook kwaliteitsgegevens bewaren. Meerdere leeskoppen op korte afstanden van elkaar, kunnen worden verbonden met een IDENTControl-besturingsinterface, die de verbinding met de veldbus of het overkoepelde besturingspaneel tot stand brengt.

 

Technische kenmerken:
IQH1-FP-V1 lees-/schrijfkop

  • Operationele frequentie 13,56 MHz
  • In overeenstemming met ISO 15693
  • Geschikt voor FRAM-tags
  • Dual-LED voor functieweergave
  • Aansluiting via V1-connector (M12x1)
  • IP67-beschermingsgraad
  • Verbinding met de IDENTControl-besturingsinterface


IQH1-FP-V1 RFID-lees-/schrijfkop

De voordelen

Barcodes en data matrix-codes worden vaak gebruikt voor identificatiedoeleinden, maar zijn gevoelig voor contaminatie en schade. RFID-systemen, daarentegen, zijn volledig onderhoudsvrij en duurzaam. In tegenstelling tot de codes, kunnen de tags ook nieuwe informatie uit het proces registreren. Een constante verbinding met een centrale databank is overbodig gezien lokale informatie overal tijdens het proces kan worden geconsulteerd. Tezelfdertijd is het ook niet langer mogelijk verkeerde informatie te registreren. De opgeslagen informatie zorgt ervoor dat werkstukken en producten voor 100% traceerbaar zijn. Bij seriële defecten kunnen de nodige maatregelen snel en op selectieve basis worden geïmplementeerd. De tags zijn uiterst robuust en kunnen vlak met het oppervlak worden gemonteerd. De lees-/schrijfkoppen zijn even robuust en verlenen het volledige systeem mechanische stabiliteit.


Een kort overzicht

  • Betrouwbare, contactloze identificatie van werkstukdragers
  • Beschrijfbare tags laten lokale, gedecentraliseerde besturingsfuncties toe
  • Volledige traceerbaarheid
  • Compact, solide systeem
  • Slijtvast en onderhoudsvrij

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneer u
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

Bezoek de RFID-Hub

Bezoek onze "RFID-hub"—deze speciale website is een kennisbasis voor RFID. Vind antwoorden op veelgestelde vragen en leer meer over typische RFID-toepassingen…